26. november 2019

Arkil og Aarsleff udvikler banebrydende løsning

Til dagligt er Arkil og Aarsleff konkurrenter. Men i Viby har vi i fælleskab fundet på en ny, smart løsning, der sparer tid og penge for bygherren.

Det hele startede med en god idé. Og efter en række forsøg er vi nu i fuld gang med udskiftning af en spildevandledning i Viby efter en helt ny metode. I stedet for at skulle grave et helt nabolag op, forsøger vi os med ”rør i rør”-metoden.

 

Rør i rør

Helt konkret har vi trukket et lidt mindre rør igennem det gamle, som skulle udskiftes. Men det er ikke her, det for alvor bliver banebrydende. Det gør det til gengæld i næste fase, hvor vi endnu engang ønskede at undgå omfattende udgravninger, når der skulle lægges nye stik ind til parcellerne i området.

”Idéen kom på et byggemøde. Det er aldrig prøvet før, men Aarsleffs foringsfolk var med på idéen. Så vi leverede nogle testrør og hjalp med at sætte en testbane op på deres fabrik i Hasselager, fortæller projektleder fra Arkil, Flemming Holm.

Efter et testforløb fik Aarsleff Rørteknik specialdesignet en ny cutter. Og selvom det særligt i starten kræver mere tid at betjene den, spares der stadigvæk tid i forhold til ved en traditionel udgravning.

”På den PE-ledning, der er trukket gennem, er der ingen udbuling, som vi ellers normalt har til at sigte efter, når vi skal skære op til de nye stik. Med den nye cutter er vi sikre på, at vi rammer rigtigt. På den måde får vi forbundet den nye ledning med det eksisterende spildevandsstik uden at grave op.”, forklarer projektleder Rasmus T. Feldborg fra Aarsleff Rørteknik.

Se video fra projektet her.

En ren win-win

Hver dag kæmper entreprenører om de samme opgaver. Men i partnering-regi må benhård konkurrence vige pladsen til fordel for vidensdeling og samarbejde – typisk med det resultat, at alle parter vinder. På projektet i Viby er byggeperioden for eksempel blevet afkortet med lidt over 10 uger.

”Vi er super glade for den her partnering-aftale generelt. På det her projekt alene har vi sparet over 800.000 kroner – og beboerne i området får desuden langt færre gener med støj og trafikomlægning osv.”, siger Pernille Vinther fra Aarhus Vand.

”Det gælder om at løfte opgaven bedst muligt på tværs af alle aktører, så her kan vi frit dele vores erfaringer, uden at vi tager arbejde fra hinanden. Det er en fornøjelse at samarbejde på den måde”, siger Rasmus T. Feldborg.

Læs mere om Arkils øvrige partnering-projekter her.

Kontakt

Flemming Holm
Projektleder
 

Vandpartner

Arkil har som totalentreprenør indgået en stor seksårig partneringaftale med Aarhus Vand om kloakseparering og udførelse af en række driftsopgaver.

Partneringprojektet med Aarhus Vand et flerårigt projekt, hvor der skal fornyes vand- og spildevandsledninger i hele den sydlige del af Aarhus - blandt andet Beder, Højbjerg og Viby.

Aftalen er én af flere rammeaftaler, der samlet udgør et partnerskab kaldet Vandpartner. 

Læs mere om Vandpartner her.

Kontakt Arkil

Find din afdeling eller kontaktperson her.

Arkil Holding A/S | Søndergård Alle 4 | 6500 Vojens | +45 73 22 50 50 | arkil@arkil.dk