27. juli 2023

Lena får fleksible mødetider til at støtte sin datter med Aspergers

Det er en ganske almindelig tirsdag morgen og alle medarbejdere, der har deres daglige gang i Anlæg Aalborg, er mødt ind.
Og så alligevel ikke helt. For inde på kontoret er der en tom stol.
Det er Lenas.

Hun er assistent, men i dag her klokken lidt over otte er hun endnu ikke mødt ind. Første tanke er, at hun har sovet over sig, men det er langt fra tilfældet. For Lena har allerede været oppe længe, og hun har allerede taget de første hårde kampe for at få familien ud ad døren.

”Jeg kommer, når jeg har fået min datter i skole. Klokken kan lige så godt være fem minutter over otte, som den kan være halv ni, før jeg møder ind”, siger Lena Nørgaard, der har været ved Arkil i 12 år.


 

Udfordringer i familielivet

For at forstå hvorfor, skal vi spole tiden lidt over et år tilbage.
I foråret 2022 begynder tingene for Lenas datter at gå ned ad bakke. Hun bliver ked af det og kan ikke komme i skole. Lægen sender datteren til psykolog, der peger i retning af diagnosen ADD, der også kaldes den stille ADHD. Senere bliver datteren udredt og får diagnosen Aspergers syndrom og søvnforstyrrelse.

”Det er svært at se sin datter sidde med et tomt livløst blik i øjnene om morgenen. Det er rigtig hårdt. Hun kan slet ikke overskue det”, siger Lena om sin 16-årige datter.

Derfor går Lena til sin afdelingschef Rene Hald. Hun fortæller, at forløbet tager meget energi, og hun har brug for en løsning. For mange vil sådan en snak med chefen måske være svær eller en snak, man helst undgår, men her viste det sig at være det rigtige at gøre. For beslutningen om at sige til før problemerne rigtigt opstår, kommer til at få en enorm betydning for Lena og familien. 

”Hvis ikke det fungerer godt derhjemme, så har det en tendens til at smitte af på arbejdet. Vi skal behandle hinanden ordentligt. Og hvis man har en periode, hvor det er lidt svært derhjemme, mener jeg som arbejdsgiver, at vi skal vise hensyn. Det tror jeg, at vi får nogle bedre medarbejdere ud af”, siger Rene Hald.

Flexordning

Løsningen fra chefen er, at Lena får en form for flextid. Og det betyder, at hendes første prioritet om morgenen er at få datteren godt af sted.

”Det er et par gange om ugen, at min datter er så fyldt oppe i hovedet, at hun bare ikke kan komme af sted i skole. Og med denne her aftale kan jeg give hende tid og plads, og jeg skal ikke stresse over at komme for sent på arbejde. Så får hun en god start på dagen, og det betyder bare alt for hele familien”, siger Lena.

Aftalen betyder, at Lena arbejder sine timer af på andre tidspunkter. Den løsning fungerer for hende, og på den måde arbejder Lena stadig det, som hun skal, men nu med en indbygget frihed, der er altafgørende for hende, datteren og familielivet.

Sagde det højt, og fik hjælp

Det, at Lena tidligt gik til chefen og fortalte om den svære situation derhjemme tidligt i forløbet, har en kæmpe betydning. På den måde opstår der ingen misforståelser, når Lena pludselig ikke kommer til tiden, som hun ellers plejer, mener hendes chef.

”Vi er en lille familie, når vi er på arbejde, og derfor skal vi også hjælpe og støtte hinanden. Men det er mindst lige så vigtigt, at man fortæller chefen eller kolleagerne, at det er svært derhjemme, for så kan vi bedre tage hensyn i den periode, hvor det er svært. Det skylder vi hinanden”, siger Rene Hald.

Hvad er Aspergers?

Aspergers syndrom, som det hedder, er en form for autisme, hvor man overordnet set har en anderledes måde at sanse, forstå og begå sig i verden på. Det kan give udfordringer, når man indgår i sociale sammenhænge og når man kommunikerer med andre mennesker.

Søvnproblemer er herunder almindelige hos personer med Aspergers syndrom, noget datteren også lider af. Det kan derfor være svært at falde i søvn, sove igennem eller have en normal døgnrytme. Søvnproblemerne kan påvirke humøret og trivslen i hverdagen og kan også forværre de udfordringer, man i forvejen kæmper med.

”Hvis man ikke har prøvet at have børn med de her udfordringer, er det måske svært at sætte sig ind i det, og forstå min situation”, siger Lena Nørgaard.

Selvom familiesituationen derhjemme en gang imellem spidser til for Lena, er hun tryg, når hun kommer på arbejde.

”Jeg har opbakningen fra min chef. Det giver mig ro”, siger Lena.

Den støtte og fleksibilitet fra Arkil har gjort en forskel for Lena, der har fundet en god løsning, som hjælper hende med at tage sig af sin datter og samtidig have et produktivt arbejdsliv. Og den kombi giver god mening for arbejdsgiveren.

”Jeg har det sådan, at hvis det fungerer godt derhjemme, så fungerer det også godt her. Hvis vi som arbejdsgiver er for firkantet, og ikke vil hjælpe den ene vej, så får vi heller ikke medarbejdere, der går det ekstra for os”, siger Lenas chef Rene Hald.

En lignende historie finder vi hos maskinfører Nikolaj Mølgaard. Sønnen på ni har autisme og ADHD. Det har givet Nikolaj store udfordringer, når både arbejde og sønnen skal passes. Derfor har han fået samme muligheder som Lena, og det betyder alt, når familielivet en gang i mellem vælter derhjemme.

Se og bliv inspireret af historien her: 

Kontakt Arkil

Find din afdeling eller kontaktperson her.

Arkil Holding A/S | Søndergård Alle 4 | 6500 Vojens | +45 73 22 50 50 | arkil@arkil.dk